Maatschappelijke voorzieningen
SAMENWERKING MET ‘BUURT AAN ZET – HAARLE’
Doel
Werkgroep 3 is al vrij snel samengesmolten met het overleg van ‘Woonservicegebied Haarle’, later omgedoopt in ‘Buurt aan Zet Haarle’. Doel was: het creëren van meer samenwerking tussen de bestaande organisaties in Haarle op het gebied van zorg, gezondheid, cultuur en welzijn. Daarnaast het signaleren van behoeftes en hiaten op genoemde gebieden.
Resultaat
In de afgelopen vier jaar hebben de deelnemende partijen aan het overleg elkaar leren kennen. De deelnemers vertegenwoordigen de volgende organisaties: ’t Kruuspunt, WMO-raad, Reggewoon, Vrienden van Te Passe, Stichting USVA, PCI Heilig Kruis Haarle, De Welle, gemeente Hellendoorn, bibliotheek Haarle, Plaatselijk Belang Haarle en Stichting Dorpshuis Haarle.
Doordat men elkaar heeft leren kennen, weet men elkaar sneller te vinden in situaties die om overleg vragen, of waarbij besluiten genomen moeten worden.
Hoe gaat het verder
De samensmelting tussen werkgroep 3 en ‘Buurt aan Zet Haarle’ wordt ontvlochten. Werkgroep 3 houdt op te bestaan. Het periodiek overleg van ‘Buurt aan Zet Haarle’ wordt voortgezet. Er wordt een nieuwe voorzitter gezocht. Ook is de wens uitgesproken dat er meer (lokale) organisaties op het gebied van zorg, gezondheid, cultuur en welzijn toetreden tot het overleg van ‘Buurt aan Zet Haarle’.
Ondersteuning in raad en daad van ‘Buurt aan Zet Haarle’ wordt gegeven door ‘De Welle’.
Een apart groepje gaat verder met een overleg met de Haarlese zorgaanbieders om te bekijken wat de behoefte is aan 24-uurs zorg (verpleging) in ons dorp (inclusief het buitengebied), en hoe dit kan worden aangeboden.
Werkgroep foto’s
Downloads
PRESENTATIE LOKALE ORGANISATIES ‘HAARLE AAN ZET’
Doel
De behoefte bestond om in kaart te brengen welke maatschappelijke voorzieningen er in Haarle aanwezig zijn. Daaraan gekoppeld de vraag, of iedere inwoner van Haarle bekend is met het bestaan er van? Waar is er in Haarle behoefte aan, wat ontbreekt er in het huidig aanbod?
Resultaat
Op zaterdag 12 september 2017 is er een lokale ‘markt’ gehouden, bij het Sportorant, waarbij zoveel mogelijk Haarlese organisaties op het gebied van zorg, gezondheid, cultuur en welzijn zich hebben gepresenteerd aan de eigen bevolking. Dit gebeurde op een speelse en ongedwongen wijze. De Haarlese Ondernemers Vereniging stelde die dag een geldbedrag van 250 euro beschikbaar voor de meest aansprekende presentatie. De Haarlese toneelvereniging was de gelukkige winnaar.
Ook is die middag geïnventariseerd, welke wensen er leven in het dorp op het gebied van maatschappelijke voorzieningen (kaartjes in wensboom).
Deze dag werd georganiseerd in samenwerking met jongerenorganisatie E & T Haarle, die tevens de afsluiting verzorgde middels een gezellige BBQ voor jong en oud.
Hoe gaat het verder
In de jaren daarna is gepoogd een aantal ingediende wensen te realiseren. Dat is niet altijd gelukt: zo kon er voor de aangegeven overlast van hondenpoep (veel genoemd) geen oplossing worden gevonden.
Twee andere belangrijke wensen zijn wél gerealiseerd: een onderzoek naar een betere toegankelijkheid van het Sportorant voor mindervaliden, en een beweegtuin bij het Sportorant.
Werkgroep foto’s
Downloads
niet beschikbaar
BOUWKUNDIG ONDERZOEK SPORTORANT EN SPORTHAL
Doel
Het complex Sportorant / Sporthal is een aantal jaren geleden door de gemeente Hellendoorn aangewezen als multi-functionele accommodatie voor de inwoners van Haarle.
Doel van dit onderzoek was het in kaart brengen van verbeteringen voor de toegankelijkheid van en het gebruik door mindervalide bezoekers.
Wat is er gebeurd
Op verzoek van werkgroep 3 hebben twee personen van Woningstichting Hellendoorn (nu ‘Reggewoon’ geheten) in de zomer van 2016 het gebouw bezocht en onderzocht: Henri Maris en Dick Kooistra. Op 20 juli 2016 verscheen van laatstgenoemde een rapport met aanbevelingen, gedetailleerd en uitgewerkt, met een begroting van de kosten. Dit rapport werd voorgelegd aan Stichting Dorpshuis Haarle.
Hoe gaat het verder
Inmiddels zijn er (ver-)bouwplannen voor het hele gebouw. Door het sluiten van het oude dorpshuis Cultura, moeten de faciliteiten in het Sportorant worden uitgebreid, zoals een verhoging of podium. Een speciaal hiervoor in het leven geroepen bouwcommissie heeft inmiddels een aantal varianten uitgewerkt. Daarin zijn veel aanbevelingen van het rapport van Dick Kooistra meegenomen. Wanneer de plannen definitief zijn en de financiëring er van rond is, zal de verbouwing starten.
BEWEEGTUIN HAARLE
Doel
Uit de opgehangen kaartjes in de wensboom tijdens de presentatie van ‘Haarle aan Zet’ op zaterdag 12 september 2015 bleek er behoorlijk veel animo te zijn voor het creëren van een zogeheten ‘beweegtuin’ naast het Sportorant: een stukje park om lekker te kunnen sporten of bewegen. Daarnaast is dit een mooie verbinding tussen de nieuwbouw van de woningen van ‘De Marcke’ en de Veldkampsweide.
Wat is er gebeurd
Er is werkgroepje ‘Beweegtuin’ in het leven geroepen om dit idee verder uit te werken. De groep (Gonny Renting, André Nij Bijvank, Mark Boshove en André Bank) heeft een ontwerp gemaakt, vergunningen aangevraagd bij de gemeente, omwonenden er bij betrokken en subsidiebronnen aangeboord. Er is een samenwerkingsverband ontstaan tussen Puur Hoveniers, Salland Wegenbouw en Leerkes Elektro voor de uitvoering van de werkzaamheden. De bewegingstoestellen zijn besteld bij de firma Nijha uit Lochem.
Hoe gaat het verder
Vanaf eind oktober 2017 wordt er door bovengenoemde bedrijven hard gewerkt om de Beweegtuin Haarle te realiseren. Daarbij worden zoveel mogelijk vrijwilligers ingezet, om de kosten te besparen en de betrokkenheid van de Haarlese inwoners te vergroten. Het is de bedoeling dat vanaf januari 2018 minimaal twee jaar lang de gebruikers van de beweegtoestellen worden begeleid en geïnstrueerd door de Praktijk voor Fysiotherapie De Haere, onder leiding van Mark Bishove. En we hopen dat zoveel mogelijk inwoners en bezoekers de Beweegtuin gaan gebruiken voor het maken van een ommetje of om elkaar te ontmoeten.