Investeren in dak Puur Hoveniers; verschil SCE en Regeling Verlaagd Tarief
Na de bekendmaking dat het mogelijk is om te investeren in het dak van Puur Hoveniers kwamen er vragen bij de werkgroep Haarle Energie Neutraal over hoe het nu precies werkt. Hieronder vind je meer uitleg over de SCE subsidie waaronder dit dak valt en de Regeling Verlaagd Tarief waaronder het dak van de CAVV viel.
Het eerste coöperatieve dak in Haarle, dat van de CAVV, viel onder de ‘oude’ postcoderoosregeling (Regeling Verlaagd Tarief). Investeringen bij dit dak waren direct gekoppeld aan je eigen energieverbruik en de energiebelasting die je hierover betaalt. Deze energiebelasting is weer afhankelijk van de politiek en is nu (tijdelijk – tot 31 december 2022) gedaald van 21% naar 9%. De vergoeding van de energiebelasting bij de postcoderoosregeling wordt verrekend door de energieleverancier waar je klant bij bent. Je kon dus niet meer investeren dan dat je zelf verbruikte.
Deze regeling was vrij omslachtig en daarom heeft het kabinet besloten dit te veranderen.
De SCE subsidie is niet meer gekoppeld aan je eigen energieverbruik of door jouw betaalde energiebelasting maar is een zgn. exploitatiesubsidie. Energie coöperaties ontvangen met de SCE subsidie gedurende de looptijd van een energieproject (15 jr.) een subsidiebedrag per opgewekte kWh. Het uitbetaalde subsidiebedrag beweegt mee met de marktwaarde van de geproduceerde energie in dat jaar. In de huidige markt met hoge energieprijzen is dat zeer positief.
De overheid wil met deze regeling de lokale opwek van duurzame elektriciteit stimuleren en zekerheid te geven over de toekomstige inkomsten van lokale duurzame energieprojecten, met een passend bedrag per kWh. Het principe is nog steeds dat mensen in een bepaald postcodegebied rond een project mogen investeren in dat duurzame project.
Belangrijkste verschillen Regeling Verlaagd Tarief en SCE:
- Geen koppeling met eigen energieverbruik en energiebelasting, dus je kunt aan zoveel projecten meedoen als je wilt.
- De SCE subsidie wordt uitbetaald aan de coöperatie, die het verdeelt onder de leden. Niet meer via de energieleverancier, dus geen gedoe als je van energieleverancier wisselt.
- Leden die verhuizen naar buiten het postcoderoosgebied kunnen blijven meedoen.
- Ook bedrijven in het postcodegebied mogen deelnemen als lid van de coöperatie, als ze een kleinverbruik aansluiting hebben.
Heb je nog vragen hierover? Neem contact op met de werkgroep van Haarle Energie Neutraal via dorpskracht-energie@haarle.com
Direct je interesse kenbaar maken om deel te nemen in het project van Puur Hoveniers? Dat kan via de site van de coöperatie Noaber&CO: https://noaber.co/portfolio-items/puur-hoveniers/