Toekomst exploitatie Sportorant / sporthal
Introductie
De vijfde prioriteit van het dorp voor een gezonde samenleving was het veiligstellen van haar buurthuis. In 2012 wees de Gemeente Hellendoorn het Sportorant te Haarle aan als centrum locatie voor haar Woonservicegebied Haarle. Een gezonde toekomstgerichte exploitatie van het Sportorant met haar sportzaal en het oude dorpshuis Cultura, alle in eigendom van Stichting Dorpshuis Haarle, was niet alleen belangrijk voor de inwoners maar ook voor de gemeente. De inwoners zagen graag meer maatschappelijke activiteiten in het Sportorant en een flinke kwaliteitsimpuls in de faciliteiten. Dit om een gedegen fundament te leggen voor de lange termijn, zodat het Sportorant als toekomstbestendig multifunctionele accommodatie voor Haarle en omgeving zou blijven functioneren.
De overeengekomen stappen
- Instellen van de werkgroep Sportorant: van bewoners, met deelname van de gemeente op basis van relevante bespreekpunten, vertegenwoordigers van het bestuur van de Stichting Dorpshuis Haarle, leden van de werkgroep woonservicegebied Haarle en vertegenwoordigers van sportverenigingen.
- In kaart brengen van de behoefte van bewoners in het woonservicegebied van Haarle aan maatschappelijke activiteiten nu en in de toekomst. Hierbij de “Visie wonen, welzijn en zorg 2010-2014 Samenwerken aan een blijvend vitale samenleving”,(hoofdstuk IV) als achtergrondinformatie gebruiken.
- Op basis daarvan diverse (innovatieve) alternatieven te ontwikkelen voor de verdere invulling van Sportorant als toekomstbestendig multifunctionele accommodatie.
- Hierover contact onderhouden met de werkgroep recreatie en toerisme, de werkgroep voorzieningen, de werkgroep kerkgebouw en de werkgroep café.
- Het opstellen van een plan van aanpak voor deze alternatieven met o.a. inzicht in eventuele noodzakelijke aanpassingen van het gebouw, raming van de kosten en financieringsmogelijkheden, de inzet van ondernemers en vrijwilligers, alsmede een financieel gezonde exploitatie voor de komende jaren.
- Voorleggen van het plan van aanpak aan de gemeente voor toetsing op eventuele specifieke zaken.
- Besluitvorming go/no go met keuze van alternatieven.
- Start van de (gefaseerde) uitvoering van het plan.
Het afgelegde traject
In 2014 ging Werkgroep 5 voortvarend van start. Het doel van de werkgroep was een dialoog op gang te brengen door een alomvattende strategische, financiële en markt analyse uit te voeren. De werkgroep had slechts een adviserende rol, daar de daadwerkelijke besluitvorming in handen lag van het Algemeen Bestuur van Stichting Dorpshuis. De groep analyseerde de rol van het Sportorant in de samenleving van Haarle, interviewde gebruikers van de gebouwen om inzicht te verkrijgen in de ervaringen en wensen van bestaande klanten en bestudeerde de toekomstvisie van Stichting Dorpshuis. In juli 2014 publiceerde de werkgroep een tussentijdse rapportage van haar bevindingen voor de Stuurgroep DorpsPlanPlus, het PB Haarle en het bestuur Stichting Dorpshuis. Het rapport bevatte naast ideeën over mogelijke nieuwe functies en activiteiten voor het Sportorant, ook een analyse van de financiële positie van de stichting in relatie tot het benodigde onderhoud en de haalbaarheid van nieuwe investeringen. Op basis van het rapport ontstond er een gesprek tussen de Stuurgroep van het DorpsPlanPlus en het bestuur Stichting Dorpshuis en werd Werkgroep 5 van haar taken ontheven. Dit leidde begin 2016 tot een overdracht van de verantwoordelijkheid voor het Sportorant, de Sporthal en Cultura naar de Stuurgroep DorpsPlanPlus en de aanstelling van en nieuw tijdelijk bestuur. Er werd met behulp van vele Haarlenaren een vrijwilligers organisatie opgezet om de gebouwen te exploiteren en het bestuur stelde in samenwerking met gebruikers een investeringsplan op voor vernieuwing van daken, vloeren en algemeen onderhoud. Daarnaast verzocht het bestuur dorpsconsulten van de OVKK het bestuur te ondersteunen bij het ontwikkelen van een plan voor de toekomst van Stichting Dorpshuis.
Een actief bezuinigingsbeleid resulteerde al snel in een betere financiële positie, hierdoor kwam het bestuur in een positie om nadere besluiten te nemen over het onderhoud en toekomstige investeringen in het Sportorant. Daarnaast startte het bestuur een campagne om fondsen te werven voor het multifunctioneel maken van het Sportorant en het opwaarderen van de Sporthal. Deze investeringen moesten het mogelijk maken om alle dorpsactiviteiten onder te brengen in één gebouwencomplex. Na zeer gewaardeerde toezeggingen van meerdere financiers, zoals de Provincie Overijssel en Gemeente Hellendoorn, kon in 2017 een bouwteam worden samengesteld om ontwerpen te maken voor het uitbreiden en multifunctioneel maken van het Sportorant.
De volledige afronding van deze werkzaamheden zullen in 2018 plaatsvinden onder de verantwoordelijkheid van het Bestuur Stichting Dorpshuis. Werkgroep 5 heeft de basis gelegd voor deze ontwikkelingen en het DorpsPlanPlus heeft grote invloed gehad op het behaalde resultaat.
Downloads