Vestigingsklimaat bedrijven
Doel
De werkgroep had tot doel meer inzicht te geven in de factoren die Haarle aantrekkelijk maken als vestigingsplaats voor bedrijven en hoe deze factoren beïnvloed kunnen worden. De groep beoogde meer inzicht geven in de bedrijfssectoren, de lokale en regionale werkgelegenheid en potentiële markten, alsook de eventuele tekortkomingen in het vestigingsklimaat. Dit laatste teneinde huidige bedrijven te behouden voor het dorp en nieuwe bedrijven, o.a. op het gebied van zorg, ICT en toerisme aan te trekken.
Uitvoering en resultaten
In 2014 en 2015 is de werkgroep enkele keren bijeen geweest om te brainstormen over de doelstelling en over de wijze waarop we het gewenste inzicht zouden kunnen krijgen. Geconcludeerd werd dat daarvoor een onderzoek zou moeten worden verricht naar de relevante factoren en naar de perceptie van de reeds gevestigde ondernemingen omtrent die factoren.
De werkgroep heeft er in eerste instantie voor gekozen om het onderzoek te beperken tot de kern van Haarle en het bedrijventerrein Bloeme-weide. De agrarische sector werd aanvankelijk buiten de reikwijdte van het onderzoek gehouden, aangezien deze sector een geheel eigen problematiek kent en bovendien zo georganiseerd is, dat zij in belangrijke mate haar eigen boontjes dopt.
Gezien de geringe omvang van de werkgroep was al snel duidelijk dat de feitelijke uitvoering van het onderzoek door derden (studenten) gedaan zou moeten worden. Dit was overigens ook voorzien bij de aanvang van DorpsplanPlus. In de praktijk bleek het echter bijzonder moeilijk om studenten te vinden die dit onderzoek zouden kunnen doen. Het opdracht werd op verschillende hogescholen uit uitgezet alsmede in lokale publicaties.
Uiteindelijk vonden we in de zomer van 2015 twee studenten van de Hogeschool Saxion te Deventer bereid om het onderzoek voor ons uit te voeren; Jeroen Nijsink en Joren Tijmensen. Zij studeerden aan de Academie Recht en Ruimte en volgden de opleiding Ruimtelijke Ordening en Planologie.
Eind 2015 verrichten zij een literatuurstudie en verbleven ze enige tijd in Haarle om onder de lokale ondernemers een enquête af te nemen. Tevens werd gesproken met B&W van de gemeente Hellendoorn en met enkele ambtenaren. Dit resulteerde in december 2015 in het rapport “Bedrijvigheid in Haarle”.
De belangrijkste aanbevelingen uit het rapport komen er op neer dat Haarle zou moeten inzetten op de sectoren leisure en toerisme, detailhandel en ICT. Interessant is dat juist voor de sectoren ICT en leisuren en toerisme kansen worden gezien in het buitengebied (dat dus eigenlijk niet onder het bereik van het onderzoek viel). Voor ICT werd daarbij met name gewezen op de aanleg van het glasvezelnet, waarover juist rond die tijd een (positieve) beslissing zou worden genomen.
Na afronding van het onderzoek kwam de werkgroep toevallig in contact met een andere student die bezig was met een onderzoek naar de toekomst van leegkomende agrarische gebouwen. De werkgroep heeft zelf getracht het onderzoek “Bedrijvigheid in Haarle” te verbinden met de kansen die leegkomende agrarische bedrijfsgebouwen bieden.
Uit informatie van de gemeente Hellendoorn blijkt dat er een behoorlijke mate van vrijheid bestaat om leegkomende agrarische bedrijfsgebouwen een andere bedrijfsbestemming te geven. Het idee is geopperd om Haarle daarvoor als pilot te gebruiken, mede in het kader van de position paper economische zaken “Natuurlijk ondernemend” van de gemeente Hellendoorn. Er zou dan in najaar van 2017 een symposium georganiseerd kunnen worden waarbij de mogelijkheden van herbestemming van leegkomende agrarische bebouwing uitgedragen zouden worden. De werkgroep heeft de gemeente aangeboden daarbij een rol te willen spelen.
De werkgroep ziet wat kansen voor de sectoren ICT, Zorg en recreatie en toerisme. Aanbevolen wordt om Haarle meer te promoten als vestigingsplaats voor deze sectoren. Dit zal moeten geschieden met social media en het internet. Dit zou kunnen door uitbreiding van de site Haarle.com en afzonderlijk accounts op social media. Tevens zou dit kunnen door het (laten) maken van YouTube filmpjes, het inschakelen van de reguliere journalistiek en het organiseren van een (ludiek) vestigingsevenement om Haarle als vestigingsplaats onder de aandacht te brengen.
Hoe gaat het verder
De aanbevelingen blijven uiteraard gewoon in stand. Het ontbreekt de werkgroep op dit moment echter aan tijd en mankracht om zelf met de aanbevelingen aan de slag te gaan. Realistisch gezien zal voor het einde van DorpsplanPlus per ultimo 2017 (nog) geen uitvoering aan deze aanbevelingen zijn gegeven. Overigens ligt daar ook duidelijk een rol voor de reeds aanwezige ondernemers.
Na het einde van DorpsplanPlus zullen de aanbevelingen worden uitgedragen door Plaatselijk Belang, dat ook zoveel mogelijk zal bevorderen dat hier alsnog uitvoering aan wordt gegeven. Met de vertegenwoordigers van de agrarische sector is afgesproken dat Plaatselijk Belang periodiek met hen om tafel zal gaan om te zien wat we voor elkaar kunnen betekenen.