Woningen
Werkgroep 1: Wonen werd door de inwoners opgezet om zeker te stellen dat ook in de toekomt voldoende gevarieerde woonruimte beschikbaar is in Haarle. De inwoners willen de graag een toekomstbestendig woningaanbod in het dorp Haarle en het buitengebied, dat aansluit op de woonwensen van o.a. jongeren, jonge gezinnen, starters en ouderen in het dorp. Een woningaanbod waarmee Haarle gepromoot kan worden als forensendorp.
De opdracht
De werkgroep stelde haar opdracht als volgt vast:
- Deelname door bewoners uit Haarle, de Woningstichting Hellendoorn, plus de gemeente Hellendoorn.
- Onderzoek van de actuele woonvraag voor diverse doelgroepen, het beschouwen van de bestaande voorraad aan woningen, zowel huur als koop, inclusief het uitleggebied Kappertskaamp, rekening houdend met de demografische ontwikkeling.
- Bepalen wat er nodig is om deze voorraad op peil te houden. Bij een aangetoonde mismatch tussen vraag en aanbod bepalen hoe de bestaande woonvoorraad op peil te brengen is. Daarbij o.a. nagaan welke plekken in het dorp en daarbuiten voor vervanging en voor transformatie naar wonen in aanmerking kunnen komen alsmede de mogelijkheden van collectief particulier opdrachtgeverschap betrekken. Rekening houdend met de gemeentelijke woonvisie (Woonvisie gemeente Hellendoorn 2012).
Resultaat
Al voor oprichting van de werkgroep was het Plaatselijk Belang Haarle actief om twee groepen inwoners, bestaand uit ouderen en jongere Haarlenaren, te ondersteunen bij het ontwikkelen van een voorstel voor de bouw van nieuwe woningen specifiek ten behoeve van deze doelgroepen. Bij aanvang van de werkgroep was er dus enige inzicht in de vraag en de specifieke behoeften voor woningbouw in het dorp. Uiteindelijk is werkgroep 1: Wonen twee jaar actief geweest en heeft de groep meerdere aspecten van het wonen en het woonhuisbestand in Haarle bestudeerd. De groep besprak de plannen en ontwikkelingen van de Kappertskaamp en de Marcke en ook de mogelijkheid tot nieuwbouw in het dorp. Dit laatste onderwerp stond op de agenda tot het moment waarop duidelijk werd dat de gemeente verdere nieuwbouw van woningen niet langer gewenst achtte.
In 2016 werd dit een realiteit toen de gemeente het besluit nam belangrijke bouwprojecten in de Kruidenwijk Zuid, Hellendoorn Noord en Haarle – Kappertskaamp fase II – te schrappen. Het ging hier om uitbreidingsgebieden zonder directe bouwtitel. Het uitbreidingsplan Kappertskaamp fase I is wel afgerond. Daarnaast is het plan
βDe Marckeβ gerealiseerd. De gemeente bepaalde dat dit vooralsnog voldoende is om in de behoefte van Haarle te voorzien. De gemeente bepaalde dat voor de toekomst er op basis van het huidige beleid vooral gekeken worden naar
inbreidingslocaties in Haarle, waarvan de verwachting is dat deze op termijn beschikbaar zullen komen. Er kan dus uitsluitend gebouwd worden, daar waar gaten in het huidige woonbestand open vallen.
Hoe verder
Gezien de beperkte mogelijkheden tot nieuwbouw in Haarle, ziet het Plaatselijk Belang geen noodzaak tot het voortbestaan van een actieve inwonersgroep voor het onderwerp wonen. Wel zal het Plaatselijk Belang de vinger aan de pols dienen te houden op het onderwerp wonen om in te springen, wanneer de gemeente haar beleid bijstelt.