Sallandse Heuvelrug
Wie denkt dat alleen Limburg gezegend is met mooie heuvels, is nooit op de Sallandse Heuvelrug geweest. Daar golft het landschap en liggen βbergenβ tot wel 76 m hoogte. Je vindt er stille heidevelden en bossen vol dieren, met stokoude jeneverbesstuiken, grillige eiken en witte berken.
Ontstaan van de Sallandse Heuvelrug
Over het ontstaan van de Sallandse Heuvelrug doet een mooi verhaal de ronde. Een reus uit Pruisen ging op weg naar onze Zuiderzee om die te dempen. Hij had daarvoor een grote zak zand bij zich. Maar daar zat een gaatje in. Het zand liep er uit en zo ontstonden de Sallandse heuvels. In werkelijkheid zijn de heuvels opgestuwd door een enorme gletsjer, tijdens de voorlaatste ijstijd. De ijsmassa duwde de grond voor zich uit en zo ontstond de stuwwal.
Fragment Haarle uit het VPRO programma Nederland van Boven
Vogelparadijs
Nationaal Park de Sallandse Heuvelrug is rijk aan vogels en het enige leefgebied van het korhoen in Nederland. De korhoenhaan is prachtig blauwzwart. Het korhoen is erg schuw, dus de kans is niet heel groot dat je het dier ziet. Die kans is groter bij de boompieper. Hij vliegt al zingend een paar meter omhoog en dwarrelt dan als een parachuutje omlaag. Bij boompjes op de heide houden zich ’s winters klapeksters op. Ze spietsen gevangen muizen op een doorn of op prikkeldraad. Zo bewaren ze voedsel voor een later moment.
Bron: Staatsbosbeheer